Cercetare stiintifica
In anul 2016 a fost demarata o cercetare stiintifica aprofundata a zonei care se va intinde pe o durata de 18 luni astfel ca cercetarea sa acopere un ciclu complet al anotimpurilor.
Cercetarea stiintifica se face pe intreaga zona administrativa a Comunei Zavoi (demarcata cu linia rosie) care se suprapune cu Situl Natura 2000 Muntii Tarcu (demarcata cu linie verde) si este efectuata de un colectiv de aprox. 30 de specialisti (CSI, CSII, profesori universitari,conferentiari universitari, CSIII, lectori universitari, asistenti universitari, asistenti cercetare, doctoranzi, masteranzi) care pot fi insotiti de studenti la iesirile in teren.
Activitatile de teren ale specialistilor insumeaza 387 de campanii pe parcursul celor 18 luni, activitati precedate de cercetari teoretice si documentare. Pentru aceasta desfasurare in teren, specialistii dispun de echipamente, dotari, harti si software de ultima ora.

Cercetarea se face pe mai multe directii:
1) Biodiversitate animala, biodiversitate vegetala(habitate) si analiza microbiologica a apei si are 2 faze:
Faza 1 - cu caracter informativ - teoretic
În faza 1 se vor consulta și sintetiza studii științifice relevante pentru arealul studiat și pentru tema studiului. De asemenea, se vor analiza şi documentaţiile de factură sintetică ale autorităților publice, printre care le menționăm, dar nu exclusiv, pe cele ale Agenţiei de Protecţia Mediului Caraș Severin (Rapoartele de mediu lunare, semestriale şi anuale, Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor al judeţului Caraș etc.) sau ale Consiliului Judeţean Caraș (Strategia şi planul de dezvoltare a Judeţului Caraș Severin, Planul Regional de acţiune pentru Mediu şi Planul Local de Acţiune pentru Mediu), studii de evaluare adecvată și studii de impact care vizează zona supusă studiului.
Faza 2 - constand in investigatii/cercetare de teren
În ceea ce priveşte componenta BIODIVERSITATE, studiul va avea ca scop caracterizarea componentei biotice, fiind evidenţiată prezenţa speciilor şi habitatelor de interes comunitar.
2) Componenta "aer", "apa", "sol" si "subsol"
Presupune analize apa, masuratori aer si sol.
3) Geografie
Echipa va viza teritoriul intravilan şi extravilan al comunei Zăvoi din judeţul Caraş-Severin, pe suprafaţa căruia se desfăşoară situl de interes comunitar ROSCI0126 Munţii Ţarcu şi situl ROSCI0217 Retezat, suprapus cu ROSPA0084 Munţii Retezat. Va fi analizat și restul teritoriului administrativ al Comunei Zăvoi, împreună totalizând o suprafață de aproximativ 38 920 hectare (conform site-ului Primăriei Comunei Zăvoi).
Rezultatele acestui studiu stiintific vor fi folosite pentru completarea, acolo unde este cazul, a studiului intocmit initial si implicit a Studiului de Evaluare Adecvata.